Kris Boeckmans | #ForzaBoeckie
Op deze website vind je informatie terug over Kris, zijn programma en zijn afgelopen races!
Kris Boeckmans Vital Concept Europees Kampioen Belg
1458
post-template-default,single,single-post,postid-1458,single-format-standard,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

#ForzaBoeckie

Kris is in de achtste rit van de Vuelta zwaar te val gekomen. Hier houden we een update over hoe het met Kris gaat. Daarnaast bouwen we aan een aparte pagina #ForzaBoeckie. Waar we Kris kunnen aanmoedigen. Onder dit bericht kan je bij ‘comments’ Kris aanmoedigen en sterke wensen!

Update 10/09, 10:00

Lotto Soudal is heel blij te kunnen meedelen dat Kris Boeckmans zich niet langer in een kunstmatige coma bevindt en het herstel in gunstige zin evolueert. Nadat eerder al de ECMO-behandeling afgekoppeld en de longdrain verwijderd was, is de voorbije 48 uur de tracheacanule in de luchtpijp weggenomen, de externe zuurstoftoediening en de verdoving in functie van de kunstmatige coma afgebouwd en stopgezet.

Bovenstaande stappen zijn zonder complicaties verlopen, waardoor Kris gisteren ontwaakt is uit de coma. De behandelende artsen hebben ter controle nogmaals een gedetailleerde scan van het volledige lichaam genomen, om eventuele verborgen letsels op te sporen. Geen andere letsels dan de eerder vermelde zijn aan het licht gekomen.

Deze positieve evolutie heeft er voor gezorgd dat Kris in staat is om op een rustige manier te praten met zijn aanwezige familie en artsen. Hij blijft voorlopig op de dienst intensieve zorgen om blijvend opgevolgd te worden. Eén dezer dagen zal Kris gerepatrieerd worden met een medische vlucht, vergezeld van een dokter en de nodige apparatuur, om in een Belgisch ziekenhuis verder te herstellen. De ribfracturen zullen verder op een natuurlijke manier moeten genezen. Ook de longletsels zullen de nodige tijd nodig hebben om verder te evolueren. De breuken in het gezicht zullen na overleg en analyse in België chirurgisch behandeld worden.

Update 08/09 10:00

Tien dagen terug maakte Kris Boeckmans een heel zware val in de achtste rit van de Vuelta. De diagnose was zwaar: een aangezichtstrauma met meerdere breuken, een hersenschudding, drie ribfracturen, een klaplong, bloed en een scheur in de long en vocht rond de long. De onfortuinlijke renner ligt momenteel nog steeds op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis in Murcia. Al die tijd is zijn dichtste familie bij hem gebleven en heeft een arts van Lotto Soudal de permanentie in het ziekenhuis en de onderlinge communicatie verzorgd.

Servaas Bingé, teamarts Lotto Soudal: “Sinds gisteren is de ECMO-procedure – een machine die de functie van de longen kan overnemen op het moment dat het lichaam niet sterk genoeg is om zelf voor de productie van zuurstof in te staan – afgekoppeld. De ECMO neemt zuurstofarm bloed af en dient zuurstofrijk bloed toe. Op die manier worden de organen niet belast en kunnen ze beter herstellen. Dit was de enige mogelijkheid om voldoende zuurstof in het bloed te krijgen.”

“Ook de longdrain is verwijderd. Beide stappen kunnen gezet worden omdat de longfuncties en de bijhorende zuurstofwaarden in het bloed stap voor stap herstellen. Kris wordt wel verder beademd via een tracheacanule (buisje in de luchtpijp). Dag per dag zal bekeken worden wanneer de kunstmatige coma kan afgebouwd worden. Stabiele parameters zijn daarbij de doorslaggevende factor. De letsels zijn natuurlijk nog steeds ernstig en het verdere genezingsproces zeer lang, maar we hopen dat het lichaam de stap naar natuurlijke genezing kan overnemen de komende dagen.”

Update 05/09 10:00

Uit de constant monitoring van de toestand van Kris Boeckmans blijkt dat de parameters op dit moment voorzichtig gunstig evolueren. De behandelende artsen volgen de situatie verder van kortbij op. De kunstmatige coma wordt tot nader order aangehouden.

Update 02/09 22:30

‘Status quo met een goede reactie op de toegepaste behandeling’, zegt teamdokter Servaas Bingé.

Update 31/08 20:45

Door het afbouwen van de verdovingsmedicatie is gepoogd Kris Boeckmans uit de kunstmatige coma te halen. De letsels aan de longen (klaplong, scheurtje in de longen, bloeding van de long en vocht rond de longen) zorgden er echter voor dat Kris nog niet voldoende zelfstandig kon ademen, waardoor hij opnieuw in een coma gebracht is, en dit zeker voor de komende zeven dagen.

Desondanks kan de situatie als stabiel bestempeld worden. De vernoemde letsels zijn een gevolg van de impact op de borstkas. Het vocht rond de longen verhindert momenteel een zuurstofopname via de longblaasjes. Dat vocht zal langzaam op een natuurlijke wijze moeten verdwijnen. De bloeding in de longen wordt onder controle gehouden door een drain die al eerder aangebracht is.

De familie van Kris wil iedereen bedanken voor de vele blijken van steun die zij de afgelopen dagen mochten ontvangen.

Update 30/08 22:30

Ruim 24 uur na de zware crash die Kris Boeckmans maakte in de Vueltarit van gisteren, heeft verder onderzoek uitgewezen dat de ernstige letsels onder controle zijn en voorzichtig positief evolueren.

Teamarts Servaas Bingé geeft een update: “Een nieuwe CT-scan heeft uitgewezen dat Kris geen bijkomende hersenletsels heeft naast de zware hersenschudding die hij gisteren opliep. Verder onderzoek heeft aangetoond dat Kris naast een bloeding in de long ook een klaplong opliep, naast de breuken in het gezicht en van de drie ribben, waarvan eerder al melding gemaakt. Om het longletsel onder controle te houden is gisterenavond een drain aangebracht. Momenteel bevindt Kris zich nog in een kunstmatige coma. Vanaf heden zal de verdovingsmedicatie voorzichtig afgebouwd worden waardoor verwacht kan worden dat hij binnen 24 tot 48 uur zal ontwaken. Het is nog te vroeg om voorspellingen te doen over repatriëring of operatieve ingrepen. We bekijken de situatie dag per dag.”